Falafel med hummus och picklad rödlök – perfekt till vardag eller catering

Falafel är ett vegetariskt favoritrecept som funkar lika bra till vardagsmiddagen som till fest, lunchbuffé eller catering. Krispig, smakrik och enkel att variera – här får du vårt bästa recept på falafel med krämig hummus och syrlig picklad rödlök.

1. Ingredienser (4 portioner)

Till falafeln:

  • 4 dl torkade kikärtor (blötlagda i minst 12 h)
  • 1 liten gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • Neutral olja till fritering

Till hummusen:

  • 1 burk kikärtor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk tahini
  • Saften från 1 citron
  • 2–3 msk olivolja
  • Salt efter smak

Till picklad rödlök:

  • 1 stor rödlök
  • 0,5 dl ättika (12%)
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten

2. Så gör du

Falafel:

  1. Mixa de blötlagda (okokta!) kikärtorna med lök, vitlök och persilja i matberedare.
  2. Tillsätt kryddor, bakpulver och mjöl. Blanda till fast smet.
  3. Forma till små bollar. Låt vila i kylen 30 min.
  4. Fritera i 180°C tills gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Hummus:

  1. Mixa kikärtor, vitlök, tahini, citronsaft och olivolja till en slät kräm.
  2. Smaka av med salt. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Picklad rödlök:

  1. Koka upp ättika, socker och vatten.
  2. Skiva rödlöken tunt och häll lagen över.
  3. Låt stå minst 1 timme i kyl.

3. Serveringstips

  • Servera i pitabröd med sallad, hummus och picklad rödlök
  • Toppa med granatäppelkärnor eller färska örter
  • Passar även till buffé, wraps eller mezetallrik

Buffé catering – enkelt, gott och prisvärt

Catering för konferenser – smart pausmat som håller energin uppe

Västerbottenpaj – klassiker till kräftskivan

Rårörd vinbärssaft – klassiker med kraftfull smak