Falafel är ett vegetariskt favoritrecept som funkar lika bra till vardagsmiddagen som till fest, lunchbuffé eller catering. Krispig, smakrik och enkel att variera – här får du vårt bästa recept på falafel med krämig hummus och syrlig picklad rödlök.
1. Ingredienser (4 portioner)
Till falafeln:
- 4 dl torkade kikärtor (blötlagda i minst 12 h)
- 1 liten gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl hackad bladpersilja
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
- Neutral olja till fritering
Till hummusen:
- 1 burk kikärtor
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk tahini
- Saften från 1 citron
- 2–3 msk olivolja
- Salt efter smak
Till picklad rödlök:
- 1 stor rödlök
- 0,5 dl ättika (12%)
- 1 dl socker
- 1,5 dl vatten
2. Så gör du
Falafel:
- Mixa de blötlagda (okokta!) kikärtorna med lök, vitlök och persilja i matberedare.
- Tillsätt kryddor, bakpulver och mjöl. Blanda till fast smet.
- Forma till små bollar. Låt vila i kylen 30 min.
- Fritera i 180°C tills gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Hummus:
- Mixa kikärtor, vitlök, tahini, citronsaft och olivolja till en slät kräm.
- Smaka av med salt. Tillsätt vatten om du vill ha en lösare konsistens.
Picklad rödlök:
- Koka upp ättika, socker och vatten.
- Skiva rödlöken tunt och häll lagen över.
- Låt stå minst 1 timme i kyl.
3. Serveringstips
- Servera i pitabröd med sallad, hummus och picklad rödlök
- Toppa med granatäppelkärnor eller färska örter
- Passar även till buffé, wraps eller mezetallrik