Det finns få smaker som känns så höstiga som nyplockad svamp. Den här soppan blir fyllig, krämig och får djup från färsk timjan.
Ingredienser (4 portioner)
- 400 g svamp (blanda gärna kantareller, champinjoner och trattkantareller)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk smör eller olja
- 1 msk färsk timjan, hackad
- 1 msk vetemjöl (eller glutenfri redning)
- 7 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
- 2 dl grädde eller havregrädde
- Salt och peppar
- Topping: stekta svampar och en kvist timjan
Så gör du:
- Rensa och skiva svampen. Hacka lök och vitlök fint.
- Stek svampen gyllenbrun i smör – detta steget gör att soppan får djup smak. Ta undan lite svamp till topping.
- Fräs lök, vitlök och timjan i samma kastrull tills löken blir glansig. Pudra över mjöl och rör om.
- Späd med buljong, koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
- Mixa soppan slät och rör i grädden. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa med extra svamp och timjan – det ser både rustikt och inbjudande ut.
Tips: Servera i små koppar med en bit bröd vid sidan. Perfekt på en höstig konferensbuffé.