Pumpa är höstens guld – söt, len och vacker i färgen. Den här soppan är inte bara en ögonfröjd på buffébordet, utan också otroligt lätt att förbereda i större mängd.
Ingredienser (4 portioner)
- 800 g butternutpumpa eller muskatpumpa
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 7 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde eller växtbaserat alternativ
- 1 tsk malen ingefära (ger en lätt kryddig värme)
- 1 tsk honung eller agavesirap (lyfter fram pumpans sötma)
- Salt och svartpeppar
- Topping: rostade pumpafrön och en klick crème fraiche
Så gör du:
- Skala pumpan, ta bort kärnorna och tärna i mindre bitar. Hacka lök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivolja tills de blir mjuka och doftar gott.
- Lägg i pumpan och låt den få lite färg innan du häller på buljongen.
- Låt koka under lock i ca 20 minuter tills pumpan är helt mjuk.
- Mixa soppan slät och tillsätt grädde, ingefära och honung.
- Smaka av med salt och peppar – vill du ha mer sting kan du addera en nypa cayenne.
- Servera med rostade pumpafrön som ger härligt crunch och en klick crème fraiche som balanserar sötman.