Krämig pumpasoppa med rostade frön

Pumpa är höstens guld – söt, len och vacker i färgen. Den här soppan är inte bara en ögonfröjd på buffébordet, utan också otroligt lätt att förbereda i större mängd.

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g butternutpumpa eller muskatpumpa
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde eller växtbaserat alternativ
  • 1 tsk malen ingefära (ger en lätt kryddig värme)
  • 1 tsk honung eller agavesirap (lyfter fram pumpans sötma)
  • Salt och svartpeppar
  • Topping: rostade pumpafrön och en klick crème fraiche

Så gör du:

  1. Skala pumpan, ta bort kärnorna och tärna i mindre bitar. Hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja tills de blir mjuka och doftar gott.
  3. Lägg i pumpan och låt den få lite färg innan du häller på buljongen.
  4. Låt koka under lock i ca 20 minuter tills pumpan är helt mjuk.
  5. Mixa soppan slät och tillsätt grädde, ingefära och honung.
  6. Smaka av med salt och peppar – vill du ha mer sting kan du addera en nypa cayenne.
  7. Servera med rostade pumpafrön som ger härligt crunch och en klick crème fraiche som balanserar sötman.

Catering till kräftskiva – så ordnar du en fest att minnas

Mini-pavlova med bär och marängsmul

Olda färska kryddor på balkongen

Chai latte med kanel och kardemumma