Citronposset med hallonkompott

En fräsch och krämig dessert med len syra och sötma – perfekt för sommarbuffé, bröllop eller festlig avslutning. Citronposset kräver få ingredienser och är enkel att förbereda i god tid.

Ingredienser (4 portioner)

Citronposset:

– 4 dl vispgrädde
– 1 dl strösocker
– Skal och saft från 1 ekologisk citron


Hallonkompott

– 200 g hallon (färska eller frysta)
– 2 msk socker
– 1 msk vatten

Så gör du

1. Koka upp grädde, socker och finrivet citronskal under omrörning i en kastrull. Låt sjuda i ca 2 minuter.
2. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronsaft. Låt vila en minut.
3. Häll upp blandningen i portionsglas eller små skålar. Låt stelna i kylskåp i minst 2 timmar.
4. Koka hallon, socker och vatten i 3–5 minuter till en lätt kompott. Låt svalna helt.
5. Toppa varje glas med hallonkompott vid servering. Garnera gärna med rivet citronskal eller färska bär.

Tips: Citronposset går utmärkt att förbereda dagen innan servering. Håller sig fint i kylskåp i upp till två dagar.

Bästa desserten till catering – tre söta favoriter som alltid funkar

Vegetariska alternativ – perfekt för lunchcatering och möten

Evenemangscatering utomhus – så planerar du trots vädret

5 vanliga misstag vid catering – och hur du undviker dem