Grönkål är inte bara nyttigt – det är också en råvara som direkt för tankarna till höst och vinter. I den här soppan möts kålens fylliga smak med parmesanens sälta.
Ingredienser (4 portioner)
- 200 g färsk grönkål, rensad och grovhackad
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 potatis (ger extra krämighet)
- 7 dl grönsaksbuljong
- 1 dl grädde eller havregrädde
- 1 dl riven parmesanost (eller växtbaserad motsvarighet)
- Salt och peppar
- Topping: extra parmesan och krutonger
Så gör du:
- Hacka lök, vitlök och potatis. Fräs i olja tills löken är glansig.
- Lägg i grönkålen och låt den fräsa med någon minut – då framträder den gröna, nötiga smaken.
- Häll på buljong och koka ca 15 minuter tills potatisen är mjuk.
- Mixa soppan slät och rör ner grädde och parmesan.
- Smaka av med salt och peppar.
- Toppa med krutonger och lite extra parmesan för en rustik känsla.
Tips: Servera i små portionsskålar – soppans djupgröna färg gör att den blir lika mycket ögonfägnad som mat.