Grönkålssoppa med vitlök & parmesan

Grönkål är inte bara nyttigt – det är också en råvara som direkt för tankarna till höst och vinter. I den här soppan möts kålens fylliga smak med parmesanens sälta.

Ingredienser (4 portioner)

  • 200 g färsk grönkål, rensad och grovhackad
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 potatis (ger extra krämighet)
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde eller havregrädde
  • 1 dl riven parmesanost (eller växtbaserad motsvarighet)
  • Salt och peppar
  • Topping: extra parmesan och krutonger

Så gör du:

  1. Hacka lök, vitlök och potatis. Fräs i olja tills löken är glansig.
  2. Lägg i grönkålen och låt den fräsa med någon minut – då framträder den gröna, nötiga smaken.
  3. Häll på buljong och koka ca 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  4. Mixa soppan slät och rör ner grädde och parmesan.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Toppa med krutonger och lite extra parmesan för en rustik känsla.

Tips: Servera i små portionsskålar – soppans djupgröna färg gör att den blir lika mycket ögonfägnad som mat.

Sommarbuffé för företagsevent – färska recept & smart logistik

Tips på snygg och enkel dukning på hösten

Krämig pumpasoppa med rostade frön

Baka din egen tortillabröd