Allt fler äter vegetarisk mat. Oavsett om anledningen är hälsa, djurskydd, miljö eller något annat så är detta en trend som knappast kommer att dämpas under de närmaste åren. En klassisk maträtt som aldrig går ur tiden är paj. Den går att variera i all oändlighet och fungerar bra som lunch, middag eller i matlådan. Här bjuder vi på två enkla och smakrika vegetariska pajer som kommer att skapa glädje runt matbordet.


Paj 1 – Färsk spenat, fetaost och soltorkade tomater

Denna vegetariska paj får det mesta av smaken från den salta och karaktärsstarka fetaosten och de soltorkade tomaterna som dessutom ger ett härligt tuggmotstånd. En paj som uppskattas av hela familjen och som dessutom går mycket bra att stoppa in i kylen och avnjuta till lunch dagen efter. Tillagningstid cirka 45 minuter.


Dessa ingredienser behöver du:

Pajdeg enligt standardrecept

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 1 – 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl riven ost av enklare sort
  • 150 gram fetaost
  • 8 soltorkade hackade tomater, hackade
  • 65 g färsk babyspenat
  • 30 g pinjenötter (ca en halv förpackning)
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda smör och mjöl till en smulig massa och tillsätt sedan vattnet och arbeta ihop degen.
  • Tryck ut pajdegen i en form och nagga botten med exempelvis en gaffel. Ställ därefter in formen i kylskåpet i 15 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i ugnen i ungefär 10 minuter.
  • Vispa därefter samman ägg och grädde, salta och peppra och tillsätt den rivna osten.
  • Lägg tomaterna, babyspenaten och den smulade fetaosten i pajskalet och häll över äggstanningen.
  • Strössla över pinjenötterna.
  • Ställ in pajen i ugnen, där den får grädda i 30-40 minuter.

När pajen är klar är den god att servera med färsk basilika och en fräsch grönsallad.

Paj 2 – Lökpaj

En smakrik vegetarisk paj. Tillagas i ugn och avnjuts med fördel med en kall öl.

Dessa ingredienser behöver du:

Pajdeg enligt standardrecept

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 1 – 2 msk kallt vatten

Blanda gärna in lite tomatpure, vitlök och timjan för extra smak.

Fyllning

  • 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • 2 msk olja
  • 2 ägg
  • 2 dl riven ost
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

  • Förbered pajskalet på samma sätt som i det första receptet
  • Skala gul- och rödlökarna och skär dem i tunna skivor.
  • Fräs sedan löken mjuk med olja i en stekpanna och låt den svalna.
  • Vispa nu upp äggen till fyllningen.
  • Blanda i den rivna osten, löken och kryddorna.
  • Häll fyllningen i skalet. Höj värmen i ugnen till 225°C och grädda i 15-20 minuter.

Låt pajen svalna och ät den avsvalnad i bitar. Fungerar även bra som tilltugg till drinken.

Oavsett om du väljer spenatpajen med fetaost och soltorkade tomater eller den smakrika lökpajen, är en vegetarisk paj ett utmärkt val för både vardag och fest. Den är lätt att förbereda, går att variera i det oändliga och passar lika bra varm som kall. Testa något av recepten – eller skapa din egen favoritpaj med dina bästa grönsaker och ostar.

Plockmat för catering – perfekt till mingel och event

Gör din egen chiliolja

Tips inför studentmottagningen

Exotisk planka – en färgsprakande festmåltid